У бобах какао міститься велика кількість речовин, деякі з них дуже цінні (загалом близько 300 різних субстанцій). Найважливіші з них: анандамід, аргінін, допамін (нейромедіатор), епікатецин (антиоксидант), гістамін, магній, серотонін (нейромедіатор), триптофан, фенілетиламін, поліфенол (антиоксидант), тирамін та салсолінол. Антидепресантну дію надають насамперед серотонін, триптофан та фенілетиламін. Не виключено і синергетичний ефект зазначених речовин. Зразковий хімічний склад какао наступний:
54,0% жири
11,5% білки
9,0% целюлоза
7,5% крохмаль та полісахариди
6,0 % дубильні речовини (таннін) та барвники
5,0% вода
2,6 % мінеральні речовини та солі
2,0 % органічні кислоти та смакові речовини
1,0% сахариди
0,2% кофеїн.
Відкритий нещодавно в какао епікатехін, завдяки своєму впливу на здоров'я, викликав справжню сенсацію. Професор Гарвардського університету Норман Голленберг відкрив у результаті досліджень позитивний вплив какао на людину. Він виявив, що епікатехін може знизити захворюваність на чотири з п'яти найпоширеніших хвороб Європи (інсульт, інфаркт міокарда, рак і діабет) майже на 10 %. Він порівняв наявні в лікарських висновках дані про причини смертності в Куна Яла (автономна область на східному узбережжі Панами, раніше Сан Блаз), населення якої активно вживає какао, і в континентальній частині Панами, що межує з нею, за 4 роки (2000—2004). Думка наукової спільноти щодо цього питання неоднозначна. Незважаючи на статистичну зв'язок, що виявилася, між випадками збереження здоров'я і випадками вживання какао, дане відкриття можна поставити під сумнів в силу різних життєвих умов досліджуваних груп населення. Потрібні подальші дослідження. Вчені з Мюнстерського університету відкрили нову речовину у складі какао, що сприяє зростанню клітин шкіри і тим самим загоєнню ран, що розгладжує зморшки та зменшує ризик виразки шлунка. Ця речовина отримала назву «кокохіл».Швейцарські кардіологи називають темний шоколад із вмістом какао понад 70% «солодким аспірином». На щорічному з'їзді американських фахівців із серцевих захворювань у Чикаго у листопаді 2006 року було представлено доповідь про те, що біоактивні сполуки у такому шоколаді зменшують склеювання тромбоцитів. Вчені пов'язують позитивний ефект з антиоксидантними властивостями какао (50 г темного шоколаду містять стільки ж антиоксидантів, скільки в 15 склянках апельсинового соку або в шести зрілих яблуках). З іншого боку, какаофлаваноли впливають на деякі функції обміну речовин через кращу вироблення моноксиду азоту. Тим самим може бути попереджено відкладення у судинах та їх ушкодження. Понад 136 наукових досліджень виявили позитивний вплив какао на здоров'я людини. Так, встановлено, що вживання какао підвищує рівень ліпопротеїнів високої щільності та знижує рівень ліпопротеїнів низької щільності. Крім того, какао покращує кровопостачання мозку (виявлено дослідженнями магнітно-резонансних томограм мозку піддослідних після вживання какао) і знижує артеріальний тиск. Дія на організм великої кількості какао, як і раніше, є предметом дослідження. Було також виявлено, що регулярне споживання флавонол, що містить какао, сприяє нормальному функціонуванню шкіри і тим самим суттєво зберігає її молодість. Нарешті, в одному дослідженні, яке проводилося протягом 15 років, виявилося, що смертність від серцево-судинних захворювань серед осіб, які часто вживають какао, на 50% нижча, ніж у осіб з низьким споживанням какао. Холодне какао є найшвидшим відновником м'язів після спортивних занять або важкої фізичної роботи, перевершуючи за цим параметром спеціальні напої, призначені для спортсменів.
12 июля 2012